Wat is de Voorleesexpress?

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen van 3 tot 8 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Onze vrijwilligers lezen voor, doen taalspelletjes en gaan samen met de ouders aan de slag met taal. De ouders zijn er dus altijd bij. Als kinderen meer gevoel voor taal krijgen en een grotere woordenschat, dan is onze opzet geslaagd. Taal en leesplezier krijgen zo een vaste plek in het gezin.

Wat houdt het werk in?

Als voorlezer ga je 20 weken naar een gezin in de buurt. Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Je leest het kind/de kinderen voor, maar kijkt ook breder hoe je de taalontwikkeling van kinderen kunt stimuleren. Daarbij ben je een coach voor de ouders. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin. De bedoeling is, dat de ouders zelf met hun kinderen aan de slag gaan met taal.

Training en begeleiding

Als vrijwilliger van de VoorleesExpress word je getraind en begeleid.

  • De 2-delige basistraining is verplicht. Daarnaast worden er regelmatig bijeenkomsten gehouden om ervaringen uit te wisselen en kennis te vergroten.
  • Naast persoonlijke begeleiding van je coördinator krijg je input via E-learning.

Doorstart in coronatijd

Vanaf september 2020 gaan we weer bij gezinnen thuis voorlezen, we volgen hierbij de RIVM richtlijnen. Bij twijfel over de gezondheid van voorlezer of het gezin kan er ook via digitale hulpmiddelen voorgelezen worden.

Als de (corona)omstandigheden het toelaten komen we met de Leusdense groep een keer per jaar bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en elkaar beter te leren kennen.

Praktische zaken

  • De voorleesseizoenen lopen van februari tot en met juli en van september tot en met januari
  • Het kost je 50 uur, verspreid over 30 weken. Voorbereiding, contactmomenten en training zitten hier bij in.
  • Je moet wel een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen overleggen. Het Gilde zorgt voor de aanvraag en betaalt de kosten.

Interesse?

Neem contact op met Hermien Gierman (tel. 033 494 8322), voorzitter van Het Gilde Leusden of met Dick Modderman (tel.033 494 0481), coördinator projecten.