SamenSpraak

Veel anderstaligen/migranten in Leusden willen graag beter Nederlands leren spreken en verstaan. Ze volgen veelal een taalcursus, maar spreken leer je vooral in gewoon, alledaags contact met Nederlanders.
SamenSpraak koppelt vrijwilligers en anderstaligen één op één; in wekelijkse bijeenkomsten van 1 a 1,5 uur wordt het Nederlands geoefend en worden culturen gedeeld.       

 

Taalcoach worden?

Sta je open voor bijzondere taalontmoetingen? Ben jij geïnteresseerd in taal en cultuur? Word dan taalcoach! 

Wat wordt van mij als Taalcoach verwacht?

De maatschappij eist dat anderstaligen/migranten zo snel mogelijk inburgeren. Meedoen in Nederland begint met het spreken van de taal. Op school, op het werk, op straat of bij het doen van boodschappen: de taal (voldoende) spreken is cruciaal.  De volwassen anderstaligen komen uit allerlei landen, uit verschillende culturen, met verschillende opleidingsniveaus. Integreren in Nederland en het leren van de taal is voor hen niet altijd zo gemakkelijk. Daarom krijgt Samenspraak Gilde Leusden aanvragen om ondersteuning te bieden via allerlei instanties die zich bezighouden met anderstaligen, met name van de gemeente en van de stichting Integratiewerk.

Als taalcoach maak je daarbij een verschil. Coaching is wat anders dan lesgeven, je aandacht zal vooral uitgaan naar de ontwikkeling van spreekvaardigheid, waarbij uitspraak    een belangrijk aspect is. Er zal vooral aanspraak worden gemaakt op je sociale, communicatieve vaardigheden en je inlevingsvermogen.

De coördinator van SamenSpraak zoekt altijd een Taalcoach, die past bij de vraag van de anderstalige. De Taalcoach werkt met de anderstalige aan zijn of haar leerdoel. Samen stel je dat leerdoel vast, waar je in stappen naar toe werkt. Spreekvaardigheid staat altijd voorop. Het is tweerichtingsverkeer: je leert ook iets over zijn/haar cultuur en gewoontes.

Je hebt wekelijks een ontmoeting met een anderstalige waarbij je Nederlands praat en oefent. 

Uiteindelijk is het doel dat de anderstalige zich zekerder gaat voelen en meer thuis raakt in Nederland.

Hoe meld ik me aan en wat gebeurt er vervolgens?

SamenSpraak heeft drie coördinatoren die de intake van anderstaligen en van Taalcoaches verzorgen en het gehele proces begeleiden  

Stuur een e-mail naar samenspraakleusden@gmail.com als je meer wilt weten of als je je aan wilt melden.

Eén van de coördinatoren van SamenSpraak neemt contact met je op om de soort hulp te bespreken die je kunt bieden en die nodig is om de Nederlandse taal te leren.

Vervolgens wordt een koppelingsgesprek met een anderstalige geregeld, waarbij de coördinator ook aanwezig is. Daarna kunnen coach en anderstalige nadere afspraken maken. 

De begeleiding duurt maximaal één tot anderhalf jaar.

Welke hulpmiddelen en ondersteuning kan ik verwachten?

De coördinatoren van SamenSpraak ondersteunen je met tips en taalmateriaal, maar ook bij de verdere begeleiding van het taalcoach-traject. 

Je kunt gebruik maken van de leerboeken van de school, maar er zijn tal van andere mogelijkheden. De bibliotheek in Leusden heeft veel les- en leermateriaal. Het is leuk om met de anderstalige eens te werken met andere materialen of er gewoon samen op uit te gaan.         

Regelmatig wordt een professionele cursus van 3 a 4 dagdelen aangeboden, specifiek gericht op taalcoaching.

Twee keer per jaar zijn er bijeenkomsten voor Taalcoaches, waar naast het aanbod van inhoudelijke onderwerpen ook ruimte is voor uitwisseling van ervaringen en materialen.

Met regelmaat worden, activiteiten georganiseerd voor Taalcoaches en hun taalmaatjes, gericht op kennismaking met elkaar en integratie in de Leusdense samenleving.