SamenSpraak

Veel anderstaligen/migranten in Leusden willen graag beter Nederlands leren spreken en verstaan. Dit is nog altijd gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn taalcursussen, maar het ontbreekt aan oefentijd met name voor de spreekvaardigheid met Nederlanders.
SamenSpraak Gilde Leusden brengt anderstaligen en Leusdense vrijwilligers bij elkaar om de Nederlandse taal en cultuur te delen.       

Taalcoach worden?

Sta je open voor bijzondere taalontmoetingen? Ben jij geïnteresseerd in taal en cultuur? Word dan taalcoach! We hebben een vacature met een daarbij behorende functieomschrijving.

Meedoen in Nederland begint met het spreken van de taal. Op school, (vrijwilligers)werk, op straat of bij het doen van boodschappen, het begint overal met taal. De maatschappij eist dat anderstaligen/migranten snel de taal leren en inburgeren. De volwassen anderstaligen komen uit allerlei landen, uit verschillende culturen, met verschillende opleidingsniveaus. Integreren in Nederland en het leren van de taal is voor hen niet altijd zo gemakkelijk. 

Als taalcoach maak je daarbij een verschil. Samen met een migrant heb je wekelijks een ontmoeting waarbij je Nederlands praat en oefent. Zo help je de migrant om zich zeker te voelen en meer thuis te zijn in Nederland.

Samenspraak Gilde Leusden krijgt aanvragen om ondersteuning te bieden bij de taal via allerlei instanties die zich bezighouden met anderstaligen, onder andere de stichting Integratiewerk [voorheen NVA, school voor Inburgering).

Aanmelding en praktische informatie

  • Stuur een e-mail naar samenspraakleusden@gmail.com als je meer wilt weten of als je je aan wilt melden.
  • Een van de coördinatoren van Samenspraak neemt contact met je op om de soort hulp te bespreken die je kunt bieden en die nodig is om de Nederlandse taal te leren.
  • De taalcoach en de anderstalige komen meestal 1 keer per week bij elkaar: thuis of ergens anders, bijvoorbeeld in de bibliotheek.
  • De begeleiding duurt maximaal één tot anderhalf jaar.
  • Instanties, die zich bezighouden met anderstaligen kunnen ook een aanvraag doen. 

Ondersteuning voor de taalcoach

  • Een professionele training van 4 dagdelen als voorbereiding op het werk van taalcoach.
  • De coördinatoren van Samenspraak ondersteunen je met tips en taalmateriaal, maar ook bij de verdere begeleiding van het taalcoachtraject.                                  
  • Twee keer per jaar bijeenkomsten voor taalcoaches, waar naast het aanbod van inhoudelijke onderwerpen ook ruimte is voor uitwisseling van ervaringen en materialen.
  • Activiteiten voor taalcoaches en taalmaatjes, gericht op kennismaking met elkaar en integratie in de Leusdense samenleving. 

Leerdoelen en hulpmiddelen

De coördinator van Samenspraak zoekt altijd een taalcoach, die past bij de vraag van de anderstalige. De taalcoach werkt met de anderstalige aan zijn of haar leerdoel. Samen stel je dat leerdoel vast, waar je in stappen naar toe werkt. Spreekvaardigheid staat altijd voorop. Het is tweerichtingsverkeer: je leert ook iets over zijn/haar cultuur en gewoontes.
Je kunt gebruik maken van de leerboeken van de school, maar er zijn tal van andere mogelijkheden. De bibliotheek in Leusden heeft veel les -en leermateriaal. Het is leuk om met de anderstalige eens te werken met andere materialen of er gewoon samen op uit te gaan.