Cursusprogramma


26 januari

Chatten (Android)

Chatten, in het Nederlands "Kletsen". We begonnen met een "SMS-je".  Nu kent Iedereen "Whatsapp". Maar wat kun je er allemaal mee en kan het eenvoudiger, bij een lange bericht bijv.  ?? Wat zijn de alternatieven ? Kent u "Signal" ??
In deze cursus gaan we dit behandelen.

Meebrengen: Android smartphone, tablet of een laptop

Tijd: 10 - 12 uur

kosten: € 5


26 januari

iPhone basiscursus

In deze les gaan we terug naar de basis en nemen de belangrijkste functies en vernieuwingen met u door, zodat u weer helemaal thuis bent op uw iPhone.

Meebrengen: iPhone en AppleID wachtwoord.

Les is niet bedoeld voor Android telefoons.

Tijd: 14 - 15 uur

kosten: € 5


2 februari

Android basiscursus

We gaan terug naar de basis en nemen de belangrijkste functies van de Android smartphone met u door. 

Meebrengen: Android smartphone, dat zijn smartphones van het merk Samsung, Xiaomi, OPPO, OnePlus, Motorola, AndroidOne, etc

Les is niet bedoeld voor iPhones.

Tijd: 10 - 12 uur

kosten: € 5

2 februari

Apple foto's

Veel mensen gebruiken Google Foto's, maar bezitters van een iPhone, iPad of Mac kunnen véél beter gebruik maken van Apple Foto's. Deze App werkt namelijk perfect samen met je Apple apparatuur en met andere Apps. We leggen uit hoe je met je iPhone bijzondere foto's maakt, zoals panorama, portret en live foto's. Verder laten zien wat er allemaal kan in Foto's, hoe je op personen, voorwerpen of plaatsen zoekt, albums maakt en we leggen b.v. uit hoe je je foto's van je iPhone op je Windows PC krijgt.

Meebrengen: iPhone en/of iPad en/of Mac

Niet bedoeld voor Android telefoons of tablets

Tijd: 14 - 16 uur

kosten: € 5

9 februari

E-Health

eHealth is het gebruik van internet-technologie, om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. eHealth toepassingen helpen patiënten en artsen om elektronisch met elkaar te communiceren. Denk hierbij aan diagnoses stellen, uitslagen overleggen en informatie uitwisselen. Enkele concrete voorbeelden hiervan zijn; het online doorgeven van waarden en testresultaten door patiënten, videoconsults met uw huisarts bij chronische klachten, een zorgrobot of een app die uw beweging bijhoudt. eHealth draagt bij aan beter toegankelijke en kwalitatief goede zorg en leidt tot meer zelf-regie voor patiënten.
Meebrengen: laptop of tablet

Tijd: 10 - 12 uur

kosten: € 5

9 februari

Windows 10 basiscursus

We leggen de basis van het besturingssysteem Windows uit: basisinstellingen, Apps, updates, veilig werken, virussen en andere malware, enz.

Meebrengen: Windows laptop

Tijd: 14 - 16 uur

kosten: € 5

16 februari

Chatten (iPhone)

Chatten, in het Nederlands "Kletsen". We begonnen ooit met een "SMS-je".  Nu kent Iedereen "Whatsapp". Maar wat kun je er allemaal mee en kan het eenvoudiger, bij een lange bericht bijv.  ? Wat zijn de alternatieven ? Kent u "Signal" ? Wat kunt u met de Berichten App?
In deze cursus gaan we dit allemaal behandelen.

Meebrengen: iPhone en wachtwoord AppleID

Tijd: 10 - 12 uur

kosten: € 5

16 februari

Doe meer met je iPhone

Ieder jaar krijgt de iPhone een nieuwe versie van het besturingssysteem. En iedere keer worden er dan nieuwe dingen aan toegevoegd. In deze les gaan we in op een aantal superhandige mogelijkheden waarmee je nog meer uit je iPhone kunt halen dan je ooit voor mogelijk had gehouden!

Meebrengen: iPhone en wachtwoord AppleID

Tijd: 14 - 16 uur

kosten: € 5

23 februari,

2 en 9 maart

De Digitale Overheid

Voor mensen, die het moeilijk vinden om met de websites van de overheid te werken, is de cursus Digisterker interessant. Deze praktische cursus helpt je in drie bijeenkomsten op weg. Je oefent met veelvoorkomende formulieren en diensten van bijvoorbeeld de gemeente, de Belastingdienst, Mijn Overheid en SVB. Als je nog geen DigID hebt, vragen we je enkele weken vóór de start van de eerste les contact met ons op te nemen zodat we u kunnen helpen met het aanvragen ervan.

In de les oefent u op uw eigen computer of tablet. Eventueel zijn er enkele leencomputers beschikbaar.

3 lessen

Tijd: 10 - 12 uur

kosten: € 15

23 februari

Google foto's basiscursus

De app Foto's van Google is de standaardapp voor uw foto's op een Android-toestel, maar kan ook op een iPhone of een iPad gebruikt worden. In deze les leert u de foto's opslaan, ordenen en bewerken en hoe u ze vanaf de smartphone op de PC kunt krijgen. En uw mooiste foto's? Na de cursus deelt u die met gemak met bekenden.

Meenemen: Smartphone, tablet en/of PC

Tijd: 14 - 16 uur

kosten: € 5

2 maart

Vervangen van Apparatuur

Uw laptop wordt steeds trager, uw tablet krijgt al tijden geen updates meer, op uw smartphone zijn er steeds meer Apps die niet meer werken, kortom het is tijd voor iets nieuws. Maar waar moet u op letten? In deze les krijgt u inzicht in waaraan uw nieuwe apparaat moet voldoen, zodat u met uw nieuwe aankoop niet uitsluitend afhankelijk bent van de verkooppraatjes van de winkelier.

U hoeft niets mee te nemen, na afloop krijgt u de presentatie toegestuurd

Tijd: 14 - 16 uur

kosten: € 5

9 maart

Tekstverwerken

Een netjes opgemaakte brief oogt natuurlijk veel professioneler dan een slordig opgemaakt e-mailtje. Om dit te bereiken gebruik je een tekstverwerker. In deze les leert u hoe u dat doet: lettertypes kiezen, tekst uitlijnen, vet, cursief of onderstreept maken, symbolen en accenten invoegen, spellingscontrole, bestanden opslaan, kortom, alles om een perfect opgemaakt stuk tekst te produceren.

Meenemen: laptop

Tijd: 14 - 16 uur

kosten: € 5

23 maart

Spreadsheets

Wilt u een financiële administratie bijhouden of uw energieverbruik in kaart brengen? Dat gaat superhandig met een spreadsheet. De gegevens worden keurig weergegeven in tabellen en berekeningen worden automatisch uitgevoerd en u kunt uw resultaten zelfs in grafieken weergeven. In deze cursus leert u de basisbeginselen om met spreadsheets te werken.

Meenemen: laptop

Tijd: 10 - 12 uur

kosten: € 5

23 en 30 maart

Goed gebruik van Android

Android is het besturingssysteem van veel smartphones en tablets. In deze les wordt dieper ingegaan op het gebruik van dit besturingssysteem: we gaan dieper in op de instellingen, hoe je geheugenruimte kunt optimaliseren, enz.

Tijd: 14 - 16 uur

kosten: € 5

30 maart, 6 april

Goed gebruik van Windows

In deze les wordt dieper ingegaan op het gebruik van dit besturingssysteem: we gaan dieper in op de instellingen, hoe je virussen en andere malware kunt bestrijden, geheugenruimte kunt optimaliseren, de computer sneller kunt maken, enz.

Meenemen: Windows laptop

Tijd: 10 - 12 uur

kosten: € 5

6 april

Op vakantie met je smartphone

Tijdens je vakantie is je smartphone gewoon onmisbaar, niet alleen om te bellen, maar ook om de route naar uw vakantiebestemming te vinden, een restaurant te reserveren, kijken wat er in de buurt voor leuks te doen is

Meenemen: Android smartphone. Deze les is niet geschikt voor iPhone

Tijd: 14 - 16 uur

kosten: € 5

13 april

Op vakantie met je iPhone

Tijdens je vakantie is je iPhone gewoon onmisbaar, niet alleen om te bellen, maar ook om de route naar uw vakantiebestemming te vinden, een restaurant te reserveren, kijken wat er in de buurt voor leuks te doen is

Meenemen: iPhone. Deze les is niet geschikt voor een Android smartphone

Tijd: 10 - 12 uur

kosten: € 5

13 april

Alles over USB-kabels

U heeft er ongetwijfeld een aantal in huis: USB-kabels. Met usb-kabels is het mogelijk om allerlei apparaten met de computer te verbinden. Ook worden ze gebruikt om onder meer smartphones, tablets en e-readers op te laden. Ze zijn er in zoveel verschillende varianten dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. In deze les leggen we de verschillen uit.

Tijd: 14 - 16 uur

kosten: € 5

20 april

Foto's maken met de iPhone

Bijna iedereen maakt tegenwoordig foto's met de smartphone. De nieuwere iPhones hebben grandioze mogelijkheden gekregen om perfecte foto's (en video's) te maken, zoals nachtopnames, panoramafoto's, groothoek- en teleopnames. En niet te vergeten prachtige portretfoto's. We leggen het allemaal uit in deze les.

Meenemen: je iPhone. Les in niet geschikt voor Android

Tijd: 10 - 12 uur

kosten: € 5

20 april

Foto's maken met de Android smartphone

Bijna iedereen maakt tegenwoordig foto's met de smartphone. De nieuwere smartphones hebben grandioze mogelijkheden gekregen om perfecte foto's (en video's) te maken, zoals nachtopnames, panoramafoto's, groothoek- en teleopnames. We leggen het allemaal uit in deze les.

Meebrengen: je smartphone. Les is niet geschikt voor iPhone

Tijd: 14 - 16 uur

kosten: € 5

27 april

Wat is Domotica

Domotica is een verzamelnaam voor technische oplossingen die een huis 'slimmer' maken. Denk aan een App waarmee op afstand de verwarming geregeld of de verlichting aan of uit gezet kan worden. Maar ook een systeem om contact te hebben met zorgverleners. Domotica is onderdeel van de maatschappelijke trend om senioren langer zelfstandig te laten wonen met ondersteuning van techniek.

Tijd: 10 - 12 uur

kosten: € 5

27 april

CeWe fotoboek maken

Vroeger verzamelde u uw foto’s en plakte ze – als het een beetje meezat – in een album, al dan niet voorzien van bijbehorende verhalen. In het digitale tijdperk, waarin u uw foto’s op de computer verzamelt, kunt u op een hele andere manier een fotoboek maken, waarbij het eindresultaat eruitziet of het gedrukt is …. En dat is het dan ook! We maken gebruik van CeWe, maar dezelfde software wordt ook gebruikt door Albert Heijn en Kruitvat.

Meenemen: Laptop, tablet of smartphone

Tijd: 14 - 16 uur

kosten: € 5


Nieuwsbrief

Wilt u per e-mail op de hoogte gehouden worden van ons cursusaanbod?

Meld u zich dan aan voor de Nieuwsbrief.

Staat datgene wat u wilt leren er niet bij? Gilde Leusden geeft ook les op individuele basis, onder andere via Computerles Thuis en tijdens het Digitaal Hulpplein


Inlichtingen

Via de oranje Info knop achter de betreffende cursus krijgt u meer info over de inhoud en het niveau van de cursus. Blijven er nog vragen over, kom dan op maandagmorgen tussen 10 en 12 naar het Digitaal Hulpplein in de bibliotheek in Leusden of bel op werkdagen tussen 19.00 en 20.00 uur naar 06-83343073 (geen WhatsApp berichten sturen!)

Inschrijven

Gebruik de knop "Inschrijven" in het overzicht hierboven, of kom op maandagmorgen tussen 10 en 12 naar het Digitaal Hulpplein ,

of bel op werkdagen tussen 19.00 en 20.00 uur op 06-83343073 (geen WhatsApp berichten sturen!).

Ongeveer een week voordat de cursus begint krijgt u ter herinnering een e-mail op het opgegeven Email adres.

Afmelden

Heeft u zich ingeschreven voor een cursus maar bent u door omstandigheden verhinderd, laat het ons svp weten. Het gebeurt regelmatig dat mensen zich opgeven en vervolgens niet komen. We hebben dan andere mensen al moeten teleurstellen omdat we meenden dat de cursus vol was. Afmelden kan via een email of via het contactformulier.